Szezámmagos kenyér élesztőmentesen
Hozzávalók:
2 bögre tönkölyliszt
1 kávédarálónyi szezámmag megdarálva
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál só
1 evőkanál cukor (igazából elhagyható)
4 evőkanál olaj
1 bögre víz
igény szerint fűszerek
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat elkeverem, majd hozzáadom az olajat és a vizet, és összegyúrom. Ha nagyon ragadna, apránként adok hozzá még lisztet. Ezzel lehet játszani, hogy mennyire legyen masszív a kenyér, hiszen mindig vesz még fel egy kivés lisztet.
Tetszőleges formára gyúrom, és mehet a tepsibe. Ennél a kenyérnél lekentem egy kiskanálnyi olajjal a tetejét és megszórtam szezámmaggal, ami a jelek szerint csak a fotón néz ki jól, mire kiveszem a vágódeszkára, lepotyognak. De nem vész kárba, a megkent kenyérre rá lehet szórni majd.
Előmelegített sütőben kb 190 fokon sütöm 25-28 percig. Ezt viszont ki kell tapasztalni, a fenti adatok egy hagyományos gázsütőre vonatkoznak. Villanysütőben alsó-felső sütésen is kb 25 perc kell neki.
Teljesen hagyom kihülni, és utána szelem fel.
Jó étvágyat!